Mikroskop

25 mio. kr. til fremtidens banebrydende forskning

tirsdag 02 okt 12

Tre DTU-forskere har modtaget bevillinger fra Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude på tilsammen 25 mio. kr. Pengene skal bl.a. bruges til at udvikle "nano-græs", der både kan måle koncentrationen af PCB i boliger og bakterieinfektioner i mennesker.

To forskere fra DTU Nanotech og en forsker fra DTU Kemi er sikret optimale arbejdsbetingelser de næste fem år med millionbevillinger fra forskerkarriereprogrammet Sapere Aude. Mens professor, centerdirektør Anja Boisen, DTU Nanotech, har modtaget en DFF-Topforsker-bevilling på 11.476.800 kr., har lektor Kristian Mølhave, DTU Nanotech, og adjunkt René Wugt Larsen, DTU Kemi, modtaget DFF-Forskningsleder-bevillinger på hhv. 7.029.000 kr. og 6.963.534 kr. 

Sapere Aude-programmet, der har eksisteret siden 2010, har til formål at finansiere forskning af højeste kvalitet og at skabe en tydelig karrierevej for landets dygtigste forskere gennem programmets tre trin: DFF-Forskertalent (postdoc-niveau), DFF-Forskningsleder (lektor-niveau) og DFF-Topforsker (professor-niveau). 27 forskere har netop modtaget bevillinger på i alt 210 mio. kr. 

anja boisen, sa3_lille.jpg

Professor, centerdirektør Anja Boisen, DTU Nanotech, har netop modtaget en DFF-Topforsker-bevilling på 11.476.800 kr.

Nano-græs skal måle PCB i boliger og bakterieinfektioner i mennesker

Professor Anja Boisen fra DTU Nanotech har modtaget Sapere Aude-bevillingen til et projekt om ”nano-græs” – små, følsomme sensorer, der sidder ganske tæt og dermed skaber en ”nano-græsoverflade”. ”Nano-græsset” kan bruges til at måle PCB-koncentrationer i boliger og bakterieinfektioner i mennesker.

”Ved at sende lys ned på nano-græsoverfladen med en farve vil noget af lyset blive reflekteret med en anden farve – alt afhængigt af hvilke molekyler der har sat sig fast i nano-græsset. Dette molekylære fingeraftryk kan med stor sikkerhed vise, hvilke molekyler der er til stede i luften,” forklarer Anja Boisen om principperne bag sit forskningsprojekt.

Læs desuden portrættet af Anja Boisen i DTU Avisen nr. 3, 2012

kristian mølhave, sa2_lille.jpg

Lektor Kristian Mølhave, DTU Nanotech, har netop modtaget en DFF-Forskningsleder-bevilling på 7.029.000 kr. 

Nye mikrochips skal sikre fremtidens grønne teknologier

Lektor Kristian Mølhave, DTU Nanotech, har modtaget sin bevilling til et projekt om mikrochip og væsker. Formålet med projektet er at udvikle nye mikrochip, der skal gøre det muligt at tage endnu bedre billeder af væsker og dermed give os en forbedret forståelse af, hvordan væsker opfører sig.

”Vand er livsvigtigt og findes overalt omkring os, og alligevel er det i væsker som vand, at vi har sværest ved at se, hvad der foregår på molekylærskala selv med de bedste mikroskoper. Det vil kunne give megen ny og nyttig viden at kunne tage billeder især af de komplekse processer, der foregår i grænselaget mellem væske og overfladerne af nanostrukturer og nanopartikler,” fortæller Kristian Mølhave.

Ud over at projektet vil give en bedre forståelse af processer i væsker, vil det også skabe ny viden, der er nødvendig for at udvikle nye grønne teknologier som f.eks. brændselsceller og katalysatorer.

rene wugt larsen, sa2_lille.jpg

Lektor René Wugt Larsen har netop modtaget en DFF-Forskningsleder-bevilling på 6.963.534 kr.

Beskrivelser af naturens byggesten molekyle for molekyle

Adjunkt René Wugt Larsens forskningsfelt findes i grænsefladen mellem fysik og kemi,  hvor han beskæftiger sig med stoffers vekselvirkning med lys. Han har modtaget Sapere Aude-bevillingen til et projekt, der skal udbygge vores forståelse af væsker, materialer og biologiske systemer ved at beskrive dem et molekyle ad gangen.

”Sapere Aude-programmet har stor betydning for min mulighed for at kunne opbygge en selvstændig forskningsgruppe af yngre talentfulde forskere samt en omfattende eksperimentel platform på DTU af komplementære spektroskopiske teknikker, der kan etablere forskningsemnet i Danmark. Programmet vil yderligere styrke mit internationale netværk via udveksling med samarbejdslaboratorier i Tyskland, Sverige og USA. Denne flerårige bevilling vil også sikre mere stabilitet og muliggøre en længere tidshorisont i forskningen. Jeg håber, at denne anerkendelse kan blive et vigtigt springbræt til at tiltrække yderligere støtte, når projektet er gennemført,” siger René Wugt Larsen om modtagelsen af bevillingen.

Kontaktoplysninger

Anja Boisen: Telefon: 4525 5727, 2728 5999, anja.boisen@nanotech.dtu.dk

Kristian Mølhave: Telefon: 2512 6672; kristian.molhave@nanotech.dtu.dk

René Wugt Larsen: Telefon: 4525 2027, rewl@kemi.dtu.dk   

Om Sapere Aude

Sapere Aude er latin for "vov at vide". Sapere Aude-programmet blev skudt i gang i 2010 med det formål at styrke de mest talentfulde forskeres muligheder for at skabe banebrydende resultater inden for deres forskningsfelt.

Sapere Aude-programmet består af tre trin:

Trin 1: DFF-Forskertalent (postdoc-niveau)
Trin 2: DFF-Forskningsleder (lektor-niveau)
Trin 3: DFF-Topforsker (professor-niveau) 

Programmets vigtigste formål er:

  • at styrke forskningens vækstlag og udvide talentmassen
  • at finansiere forskningsprojekter af absolut højeste kvalitet og skabe en tydelig karrierevej for de dygtigste forskere, blandt andet ved at sætte fokus på rollemodeller
  • at være springbræt for eliten til international prestige og netværk
  • at forberede eliten til at søge bevillinger hos internationale råd og fonde, særligt Det Europæiske Forskningsråd (ERC)

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.