Ny proces skal gøre produktion af kendte syntetiske materialer mere bæredygtig. I nyt forskningsprojekt vil DTU Kemi og Haldor Topsøe vha. katalytiske processer gøre det muligt at udnytte biomasse til at fremstille højværdikemikalier, som bruges i produktion af f.eks. syntetiske materialer. De nye kemikalier skal udvikles til at kunne bruges i fremstilling af overfladeaktive stoffer med nye egenskaber.
Kemikalier er uundværlige. De anvendes til at fremstille mange forskellige og nødvendige produkter såsom fødevarer, lægemidler, rengøringsmidler og alle de mange syntetiske materialer, der bruges til bl.a. emballage og beklædning. I dag bliver de fleste kemikalier fremstillet af råolie, hvilket er uhensigtsmæssigt, når klodens depoter af fossile ressourcer er begrænsede. Derfor er der stort fokus på at finde alternative, bæredygtige råvarer og metoder.
Det er attraktivt at fremstille kemikalierne ud fra biomasse, men størsteparten af de eksisterende processer og metoder er prismæssigt ikke konkurrencedygtige med de konventionelle metoder, og derfor anvender industrien dem ikke.
Haldor Topsøe arbejder på at udvikle nye katalytiske processer, hvor biomasse anvendes til fremstilling af kemikalier. I en af processerne bliver sukker vha. en katalysator omdannet til mælkesyre, der bl.a. bruges til at fremstille bionedbrydelig emballage. Et biprodukt fra processen er et relativt uudforsket molekyle, som har potentiale for at kunne omdannes til en række forskellige nyttige højværdikemikalier. Den samlede proces kan således føre til en langt mere effektiv udnyttelse af biomassen.
I samarbejde med DTU Kemi vil man i projektet fokusere på at udvikle nye processer, der kan gøre det muligt at komme fra biomasse til kemikalie ved at omdanne det nævnte biprodukt. Målet er at kunne udvikle både en helt nye type overfladeaktive stoffer og en metode til miljøvenlig fremstilling af syntetiske materialer. Samtidig gøres processen for fremstilling af biobaseret mælkesyre mere økonomisk rentabel og dermed mere konkurrencedygtig i forhold til konventionel produktion.
Kontakt:
DTU Kemi, Amanda Birgitte Sølvhøj, erhvervspostdoc, tlf. 2890 9942
Haldor Topsøe A/S, 2800 Kgs. Lyngby, Esben Taarning, tlf. 2275 4291