DTU Kemi blomstrer

DTU Kemi blomstrer

tirsdag 08 maj 12
|
Fire forskere fra DTU Kemi har begået en artikel om fremstillingen af små organiske molekyler med stor medicinsk interesse, til det anerkendte amerikanske tidsskrift ACS Combinatorial Science. Ydermere pryder de april-udgavens forside, som DTU Kemis ph.d.-studerende Mette Ishøy står bag.

”Vi sendte artiklen til publikation i tidsskriftet ACS Comb. Sci., som er et vigtigt tidsskrift inden for fremstilling af molekylære biblioteker, og fik en meget flot anbefaling fra bedømmelsesudvalget,” fortæller Mette Ishøy.

 
Udvalget vurderede bl.a.,  at artiklen matchede tidsskriftets fokusområder i særlig høj grad – og derfor blev artiklen også valgt som potentiel forsidekandidat. Mette Ishøy fik - sammen med sin ph.d.-vejleder Thomas Eiland Nielsen og to andre fra forskningsgruppen på DTU Kemi - lov til at give deres bud på en forside. Resultatet ses herover: En blomstrende gren, som illustrerer naturens effektive måde at skabe strukturel diversitet fra et fælles udgangspunkt.

 
”Det er en stor ære at blive udvalgt til at pryde forsiden af et tidsskrift, og det øger også opmærksomheden omkring vores forskning,” smiler Mette Ishøy.

 
Forskningen i Thomas Eiland Nielsens forskningsgruppe har generelt fokus på fremstilling af biologisk aktive stoffer.


”Og det er naturligvis også et vigtigt fokusområde for mit ph.d.-projekt,” konstaterer Mette Ishøy.

 

Forskning i komplekse molekyler

Selve artiklen (Build/Couple/Pair Strategy Combining the Petasis 3-Component Reaction with Ru-Catalyzed Ring-Closing Metathesis and Isomerization) beskriver, hvordan forskerne benytter en systematisk metode til fremstilling af farmakologisk interessante små organiske molekyler. Den strukturelle forskellighed blandt molekylerne er opnået gennem systematisk variation af udgangsstofferne ved brug af en såkaldt ”build/couple/pair”-strategi, der er særdeles effektiv til at generere større samlinger af relaterede stoffer, såkaldte stofbiblioteker, som er særligt værdifulde i forbindelse med biologisk screening.

 
Målet er at udvikle ultrakorte og fleksible ruter til nye, strukturelt komplekse små molekyler, som er simple at fremstille ved kemisk syntese, og som hurtigt kan optimeres til medicinsk brug.


I jagten på fremtidens lægemidler synes der at være en voksende forståelse for, at medicin skal baseres på strukturelt anderledes og måske mere komplekse molekyler end hidtil. Mette Ishøy, Thomas Eiland Nielsen og resten af forskningsgruppen sætter derfor ind med fokus rettet på det molekylære design af de stoffer, som screenes og videreudvikles. Om de nye stoffer i sidste ende kan bruges i jagten på nye lægemiddel kandidater, vil tiden vise.

 

 

Læs den fulde artikel i ACS Comb. Sci. her 

 

 

Kontakt:

Ph.d.-studerende Mette Ishøy, metis@kemi.dtu.dk

 

Presse:

Charlotte Malassé, cmal@kemi.dtu.dk

 

Af Charlotte Malassé, DTU Kemi, cmal@kemil.dtu.dk

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.