Tema om kemi i DYNAMO

mandag 28 nov 11
|

2011 er internationalt kemiår. I den anledning sætter Dynamo fokus på, hvordan kemien spiller en helt central rolle, når en række af de problemer, verden står over for, skal løses. Læs DYNAMO nr. 27 som er fyldt med spændende kemi og en Nobelpristager

Dette nummer af DYNAMO er et temanummer om kemi. DTU Kemi har bidraget med mange spændende artikler - læs bl.a. om

 

NMR-Sepktroskopi - Kemien i naturen

Der er kemi overalt i naturen – også i bakterier og svampe. Mange svampe danner stoffer, der kan anvendes i eksempelvis medicin og fødevarer.

 

Røntgenkrystallografi - Krystalklare billeder af fremtidens lægemidler

I de fleste tilfælde er det muligt at fremstille et organisk molekyle på krystalform. Derefter kan man afdække atomernes placering i molekylet ved hjælp af røntgenstråling. 

 

Grøn Kemi - Fra sukker til plastblødgører

Utraditionelt forskningssamarbejde mellem Novozymes og DTU har frembragt en effektiv teknologi, der åbner op for en grønnere produktion af fremtidens plastik. 

  

Nanokemi - Slut med atmonernes privatliv

Inden for nanokemien kan man undersøge naturens aller- mindste byggesten, de enkelte molekyler og atomer. Resultaterne kan f.eks. bruges til at udvikle enzymer, som kan bruges i en lang række industriprocesser.

 

Eller hvad med kemisk magi, der  skal redde verden? Et interview med professor Ei-ichi Negishi, som modtog Nobelprisen i kemi i 2010.

 

Læs meget mere her

 

 

Kontakt:

Charlotte Malassé, DTU Kemi, cmal@kemi.dtu.dk

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.