Planter kan lave plastikhud

fredag 01 jun 12
|
Vores hud beskytter os mod at gå i opløsning, fordampe eller udtørre. På samme måde har planter også en beskyttende hud.  DTU Kemi har sammen med internationale kolleger fundet det enzym, som planter laver plastikhud af.

Resultaterne er netop publiceret online i Nature Chemical Biology med lektor Mads H. Clausen og ph.d. Hélène Viart fra DTU Kemi som medforfattere.

 

Sammen med en forskningsgruppe på Cornell University, USA, med professor Jocelyn Rose i spidsen, har Mads H. Clausen og Hélène Viart kigget på, hvordan planter – især grønsager og helt specifikt en tomat – laver plastik.


”En plastik er en polymer, som er sat sammen af mange monomerer for at lave et stort molekyle, som er i plantens yderste hudlag,” fortæller Mads H. Clausen.

 
Men forskernes udfordring var, at de ikke kunne teste det enzym , der fremstiller plantehuden, og dermed bevise, hvorfor planten gør, som den gør.


DTU Kemis Mads H. Clausen og Hélène Viart havde løsningen. Hélène Viart er ekspert i at arbejde med lipider, og det lykkedes hende at syntetisere den monomer, der skulle til at for teste enzymet i laboratoriet.

 

”Enzymet fremstiller en polyester, en biopolyester, som planten har i det yderste lag for at beskytte sig mod fx at tørre ud,” forklarer Mads H. Clausen og fortsætter: 

 

”Og det er første gang nogen har identificeret, oprenset og karakteriseret et enzym, som er med til at producere plantehuden.” 

 

Fremtidens plastikmarker?

”Vi ved nu, hvordan man kan gøre planters hud stærkere, og målet er at få endnu mere viden om planters opbygning,” fortæller Mads H. Clausen og fortsætter:

 

”Dette er en fundamental opdagelse indenfor plantebiologi, og vi er glade for at have bidraget til arbejdet. I fremtiden vil planter spille en endnu større rolle end i dag som kilde til fx energi og fornybare materialer, og jo større viden vi har om planters opbygning, jo bedre kan vi udnytte dem.”

 
Om vi ender med at kunne dyrke plastik på en mark er måske ikke alt for langt ude, smiler Mads H. Clausen. På DTU Kemi er der i det hele taget stor fokus på forskning i fornybare stoffer og grøn energi. 
 

Læs hele artiklen i Nature Chemical Biology her

 

Radio 24/7 live fra DTU Kemi

Hud er som en rumdragt, der beskytter os, så vi ikke går i opløsning. Radio 24/7’s vært, Henrik Prætorius, fra det naturvidenskabelige program, 3. planet fra solen, tog dybt fascineret turen til DTU Kemi for at interviewe Mads H. Clausen under et stort egetræ om planters hud. 

Lyt til interviewet med Mads H. Clausen i Radio24/7 her

 

 

Kontakt:

Lektor Mads H. Clausen, mhc@kemi.dtu.dk

Ph.d. Hélène Viart, hmvi@kemi.dtu.dk

 

 

Af Charlotte Malassé, cmal@kemi.dtu.dk 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.