DTU Kemi - koordinationskemi

Nye skridt fremad for koordinationskemien

tirsdag 10 sep 13
|

NanoKemi-gruppen på DTU Kemi

Læs mere om NanoKemi-gruppen, hvis fokus er metalloproteiners og DNA-molekylers fysisk-kemiske egenskaber på det enkelte molekyles niveau samt kemisk syntese af nanomaterialer som nanopartikler og grafen, med henblik på anvendelse som elektrokatalysatorer i brændselsceller og biologiske sensorer.

 

Forskere fra NanoKemi-gruppen på DTU Kemi har publiceret en artikel i Nature Communications, hvori de præsenterer nye resultater for metallers og liganders vekselvirkning i koordinationskemiske forbindelser på det enkelte molekyles niveau.

Dette er en helt ny indgangsvinkel i koordinationskemien og kan få stor betydning for denne vigtige uorganisk kemiske disciplin.

Metallers og liganders vekselvirkning er den ”røde tråd” i koordinationskemien, men måden hvorved det sker på det mikroskopiske niveau, er stadig uafklaret. I samarbejde med forskergrupper fra Kina, Sverige og DTU Fysik har postdoc Xian Hao og lektor Qijin Chi og deres kollegaer fra NanoKemi-gruppen på DTU Kemi, behandlet dette centrale spørgsmål ved hjælp af ny teknologi og teori. De gør det ved hjælp af højtopløselig atomar kraftmikroskopi, der kan overvåge og modulere den koordinerende binding i et overgangsmetalkompleks på enkeltmolekyleniveau direkte i vandig elektrolytopløsning.

Læs den fulde artikel fra Nature Communications

Kontakt: Associate professor Qijin Chi, cq@kemi.dtu.dk

Af Charlotte Malassé, cmal@kemi.dtu.dk

 

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.