DTU Kemi - Artikel i Nature Communications

DTU Kemi-forskere efterligner naturens byggeklodser på unik vis

tirsdag 23 jun 15
|

Kontakt

Pernille Harris
Professor
DTU Kemi
45 25 20 24

Kemikere fra DTU finder nye måder at sætte atomer og molekyler sammen på for at skabe 3-dimensionelle strukturer, der er stabile, og dermed opfører sig, som kemikerne vil have.  De nye resultater er netop blevet publiceret i Nature Communications.


Det er første gang, at det er lykkes at få beta-peptoider til at folde op i en spiral, en såkaldt helix, der er en stabil struktur. Beta-peptoider er efterligninger af kroppens naturlige aminosyrer, de såkaldte peptider.

De syntetiske peptoider er ikke nedbrydelige i kroppen, sådan som vi ser de naturlige byggeklodser er. Denne stabilitet i kroppen kan være en fordel, hvis peptoiderne skal benyttes som fremtidige lægemidler.

Potentialet af disse nye resultater er udvikling af nye lægemidler med specifikke egenskaber.

Synergi mellem eksperiment og computermodellering

Bag resultaterne står:

Professor  Christian Adam Olsen, der i foråret flyttede fra DTU Kemi til Center for Biopharmaceuticals på Københavns Universitet, og ph.d.-studerende Jonas S. Laursen. De arbejder med organisk syntesekemi og kemisk biologi og har syntetiseret og krystalliseret molekylerne til dette projekt.

Lektor Pernille Harris fra DTU Kemi har løst krystalstrukturen, og derved er det lykkes at se, at peptoiderne folder sig op i en spiral, en helix, som er en stabil struktur.

Lektor Peter Fristrup fra DTU Kemi har vha. computermodellering påvist, at helix-strukturen også er stabil i opløsning og ikke kun i krystallinsk form.

De fire forskere har kombineret deres kompetencer og fundet synergi mellem den eksperimentelle tilgang og computermodellering.

 

 

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.