I midten Liselotte Højgaard, Danmarks Grundforskningsfond og centerleder Jan Henrik Ardenkjær-Larsen fra DTU Elektro

Nyt grundforskningscenter slår dørene op på DTU

onsdag 14 okt 15
|
af Institut For Kemi

Kontakt

Jens Øllgaard Duus
Professor
DTU Kemi
45 25 24 51

Kontakt

Susanne Mossin
Lektor
DTU Kemi
45 25 23 91

FÅ MERE AT VIDE

Læs mere om grundforskningscenteret på: hypermag.elektro.dtu.dk/
Onsdag den 7. oktober åbnede DTU's nye Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance. Centret er et tværfagligt samarbejde mellem forskellige forskningsgrupper på DTU Elektro og DTU Kemi. Centret er blevet til virkelighed gennem en bevilling på 55 mio. kr. over seks år fra Danmarks Grundforskningsfond.

Af Henrik Larsen - Redigeret af Charlotte Malassé, DTU Kemi

Centrets mission er at adressere grundlæggende videnskabelige spørgsmål omkring hyperpolarisering gennem Dynamic Nuclear Polarization (DNP). Dette arbejde vil muliggøre nye anvendelsesområder for magnetisk resonans (MR), herunder studiet af kemiske reaktioner både i og uden for levende organismer (in vivo og in vitro).

Det skete med taler af bl.a. formanden for Danmarks Grundforskningsfond, Liselotte Højgaard, DTU’s rektor, Anders Bjarklev, og centrets leder, professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen fra DTU Elektro.

Centrets leder, professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen fra DTU Elektro, er opfinder af metoden Dissolution DNP og leder en forskningsgruppe, som anerkendes internationalt for introduktionen af nye og banebrydende hyperpolariserbare agenter, som er biologisk signifikante, og for at fremme anvendelsen af disse agenter i diagnostik i mennesker.

Hyperpolarisering kan forstærke MR-signaler med en faktor på mere end 10.000. Når centeret opnår en dybere forståelse af processerne, vil metoden kunne accelerere konventionelle eksperimenter og også muliggøre nye MR-eksperimenter, som tidligere blev anset for umulige. 

Professor Jens Ø. Duus og lektor Susanne Mossin fra DTU Kemi skal bidrage med udvikling af nye anvendelser af hyperpolarisering i NMR til forståelsen af kemiske, biokemiske og biologiske processer på molekylært nivieau.

Læs artiklen: Stærk satsning på teknisk og naturvidenskabelig grundforskning 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.