Nomineret til europæisk medicinalkemisk pris

mandag 18 jun 18
|
af Morten Andersen

Kontakt

Jorge Peiro
Ph.d.-studerende
DTU Kemi
Jorge Peiró Cadahía, ph.d. fra DTU Kemi, skal repræsentere Danmark ved Europamesterskabet i medicinalkemi.

Dansk Selskab for Medicinalkemi og Kemisk Biologi (DSMKB) har valgt Jorge Peiró Cadahía som dansk kandidat til titlen som Europamester i medicinalkemi. Konkurrencen finder sted under Young Medicinal Chemist Symposium, som holdes i Ljubljana, september 6-7.

Jorge Peiró Cadahía arbejder i dag som forsker hos Nuevolution. Sidste år færdiggjorde han sit ph.d.-projekt om mulige præparater til behandling af reumatoid artrit (RA). Arbejdet blev udført i forskningsgruppen ledet af professor Mads Hartvig Clausen, DTU Kemi.

Reumatoid artrit er en autoimmun sygdom, kendetegnet ved kronisk inflammation, gradvist fremadskridende svækkelse samt nedsat forventet levetid. Med ca. 1 % af befolkningen ramt på verdensplan har RA store menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger. I projektet blev der udviklet nye varianter af stofferne methotrexat (MTX) and aminoptherin (AMT). Det særlige ved de nye lægemiddel-kandidater er, at de er følsomme over for hydrogen peroxid (H2O2), et reaktivt, iltholdigt molekyle, som findes i stor koncentration – op mod 100 gange forhøjet - i RA-patienters væv.

Baseret dels på ph.d.-projektet, dels på senere forskning blev Jorge Peiró Cadahía nomineret til den europæiske konkurrence. Det skete på det stiftende symposium for Dansk Selskab for Medicinalkemi og Kemisk Biologi (DSMKB) 31. maj 2018. DSMKB er et nyt selskab under Dansk Kemisk Forening og samtidig den danske afdeling af European Federation for Medicinal Chemistry (EFMC), som er en uafhængig sammenslutning af europæiske selskaber for medicinalkemi.

EFMC har som formål at fremme medicinalkemisk forskning, samarbejde og netværksdannelse gennem uddannelse og mentorprogrammer, ved at hædre enestående forskning samt befordre kommunikation og lobbyvirksomhed.

Det årlige Young Medicinal Chemist Symposium giver forskningstalenter fra landene, der har nationale afdelinger af EFMC, chancen for at præsentere deres projekter for et internationalt publikum samt opbygge et internationalt netværk.

Læs Jorge Peiró Cadahía artikel Towards better Treatment of Rheumatoid Arthritis i DTU Kemi årsrapport 2017, side 18.

Mod bedre behandling af reumatoid artrit

”De nye lægemiddelkandidater, som er fremstillet på DTU Kemi er i stand til at behandle inflammation i en dyremodel for reumatoid artrit. Samtidig viser forsøgene, at de nye stoffer er mindre giftige end de eksisterende behandlinger. Denne type forsøg er helt nødvendige for at udvikle lægemidler til et stade, hvor man kan komme til at afprøve dem på mennesker og i sidste ende blive til gavn for patienter.”

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.