Yoda

Forsker modtager 2 millioner kroner til ny type 3D-printer

onsdag 15 sep 21

Kontakt

Yi Yang
Adjunkt
DTU Kemi

Adjunkt Yi Yang fra DTU Kemi er blevet tildelt en Villum Experiment-bevilling på 2 millioner kroner til at udvikle en ultrahurtig, revolutionerende 3D-printer.

Nuværende 3D-printere kan fremstille imponerende dele og virkelighedstro kopier formet som fx dyr, men teknologien har sine udfordringer; printerne arbejder relativt langsomt, fordi de printer punkt for punkt eller lag for lag, og det er derudover svært at variere blødheden og styre andre indbyggede egenskaber i det printede objekt.

På DTU Kemi er adjunkt Yi Yang imidlertid ved at udvikle en 3D-printer baseret på lysteknikker, som ikke er begrænset af genstandens kompleksitet.

”Ved at udsætte en flydende, lyssensitiv plastikmasse for bestemte lysbølger vil vi konstruere objekter bestående af flere elementer med indbyggede blødheder og egenskaber. Printet sker øjeblikkeligt og med stor præcision, fordi processen kun er lysafhængig”, siger Yi Yang.

Han har netop modtaget en Villum Experiment-bevilling på 2 millioner kroner til at ansætte en postdoc og en teknisk-administrativ medarbejder på projektet.

”Jeg er utroligt glad for bevillingen, som giver mulighed for at udvikle vores prototype, der allerede nu viser lovende perspektiver for fremtidens 3D-print”, siger han.

CT-billede styrer printeren

  yodatiltekst

Den nye 3D-printer bruger computergenererede skabeloner opbygget som CT-scanninger til at styre de lysbølger, der omdanner en flydende masse til objekter. Printeren vil fx kunne regulere blødheden af hjertet, hjernen, kroppen og lyssværdet på en figur af Star Wars helten Yoda.

Om Villum Experiment

Villum Experiment er skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Ansøgerne er anonyme for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéerne og lade forskerne tænke frit.

Succesraten for ansøgere til årets Experiment er lidt over 13 %.

Kilde: The Velux Foundations

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.