DTU Kemi - Verden rundt med kemi

Grøn kemi

Jordens fossile energiressourcer er ikke ubegrænsede. De vil ikke ophøre fra den ene dag til den anden, men når produktionen ikke længere kan dække efterspørgslen, vil der opstå alvorlige problemer. Fremtidens kemiingeniører kommer til at spille en vigtig rolle, når det gælder om at sikre, at de tilgængelige energiressourcer udnyttes optimalt på en grøn og bæredygtig måde.

Gennem de tre videoer herunder får du et indblik i katalytisk kemi, og i hvilken rolle katalyse spiller i løsningen af fremtidens udfordringer inden for miljø og energi. Videoerne giver inspiration til diskussioner om grøn kemi, samt instruerer i selv at udføre katalyse-forsøg.

Derudover finder du til højre ekstramateriale i form af øvelsesvejledninger til de forskellige forsøg, samt supplerende artikler om grøn og bæredygtig kemi.

Grøn kemi – Fossile brændstoffer… hvad er problemet?
Løber vi tør for olie, får vi brug for nye metoder til at kunne producere fx lægemidler og plastic på. Hvad gør vi? Følg med i en spændende fortælling med DTU Kemis Kasper Buss, som vil danne nye byggesten ud fra biomasse for at kunne lave de produkter, vi er så afhængige af. Filmen kan lægge op til diskussion om grøn kemi, etik og om at gøre en forskel.

Katalyse: Dehydrering – fremstilling af ethen
Følg med i laboratoriet, hvor vi laver en dehydrering af ethanol til ethen ved hjælp af en katalysator.

Den blå flaske - Ilt som oxidationsmiddel
Prøv selv at lave den klassiske og farverige øvelse Campbells Blue Bottle.

 

DTU Kemi - Verden i kemi
Læs artiklen
Bæredygtig kemi i fremtiden
fra Kemiske Horisonter
DTU Kemi - Verden i kemi

Læs artiklen
Biobrændsel - et varmt alternativ
fra Nye Kemiske Horisonter
 

DTU Kemi - Verden i kemi
Guld og flyvende grise
- en artikel fra LMFK-bladet