DTU Kemi

Effektiv proces til sammensætning af komplekse molekyler

mandag 17 aug 15
|

Der findes ikke mange 4-komponent reaktioner, men nu har tre forskere fra DTU Kemi udviklet en effektiv metode til at samle fire komponenter i et komplekst molekyle. Resultatet er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Angewandte Chemie.

Multikomponentreaktioner er et stærkt og effektivt værktøj til hurtigt at kunne generere komplekse molekyler. Men udviklingen af multikomponentreaktioner - ud over tre komponenter - er en enorm udfordring i organisk kemi. Ikke desto mindre er det lykkes for de tre kemikere, ph.d. Thomas Flagstad, ph.d. Mette Terp Petersen og professor Thomas Eiland Nielsen.

De har skabt en effektiv proces, der samler hele fire komponenter: et hydrazid, et α-hydroxy aldehyde, samt to ortogonalt reaktive borsyrer. Den ene borsyre reagerer som en carbon nucleofil, mens den anden borsyre reagerer som en bor elektrofil. Hele processen omdanner de fire komponenter til et enantio- og diasteromerisk rent bicyclic boronat (dioxadiazaborocine), og produktet kan efterfølgende isoleres og give et højt udbytte.

Forskerne forventer at se mange anvendelser af disse heterocykliske strukturer i fremtiden, eksempelvis som nye bioaktive forbindelser, prober til kemisk biologi, og som katalysatorer.

 

De tre kemikere i dag

Thomas Flagstad er i dag postdoc hos Professor Mads H. Clausen, DTU Kemi

Mette Terp Petersen arbejder hos Lundbeck A/S

Thomas Eiland Nielsen er i dag Director of Protein and Peptide Chemistry hos Novo Nordisk

Læs den fulde artikel her!

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.