DTU Kemi - Fiskesæd som kemisk værktøj

Fiskesæd som kemisk værktøj

søndag 22 okt 17
|

Kontakt

Kira Astakhova
Lektor
DTU Kemi
93 51 35 52
Sæd fra laks og sild kan bruges til mange overraskende og vidt forskellige ting. Lektor på DTU Kemi Kira Astakhova forklarer hvorfor.

I artikel på Videnskab.dk siger Kira Astakhova, at årsagen til de mange anvendelsesmuligheder først og fremmest er, at fiskesæd er en billig og nem måde at udvinde DNA på. Hun har selv brugt fiskesæd i sin forskning.

”DNA har stort potentiale, når det gælder om at skabe kemiske skabeloner, der sigter mod at producere syntetiske lægemidler og andre materialer”, fortæller Kira.

DNA'ens dobbeltstrengede struktur gør den nemlig til en ekstremt stærk og stabil makromolekyle, hvilket betyder, at den har nemt ved at optage og holde på andre molekyler. På den måde er DNA et meget effektivt kemisk- og bioteknologisk værktøj.

”I min egen forskning har jeg anvendt laksesæd, når jeg har transformeret dobbeltstrenget DNA til gær. Det er ekstremt nemt at udvinde og rense DNA fra fiskesæd, men udbyttet ved at anvende det i en større skala er bare ikke stort nok endnu”, forklarer Kira.

På trods af det, har Videnskab.dk fundet fem eksempler på, hvordan forskere på kreative og overraskende måder har formået at drage nytte af fiskesæd i deres forskning. Laksesæd kan fx få lysdioder i cykellygter til at lyse længere og kraftigere, og sildesæd har de samme egenskaber som de brandhæmmende kemikalier, man bruger ved fremstillingen af tøj til brandmænd. Læs mere i artiklen på Videnskab.dk. 



Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.