17,4 mio. kr. til unge forskere

onsdag 22 nov 17

Kontakt

Kaibo Zheng
Lektor
DTU Kemi

Kontakt

Søren Raza
Lektor
DTU Fysik
26 99 99 14

Tre forskere modtager tilsammen 17,4 mio. kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning på DTU. 

Danmarks Frie Forskningsfond fordeler i år 165 millioner kroner til 29 excellente yngre forskere med originale idéer og forskningslederambitioner i top, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Det sker i forbindelse med fondens årlige uddeling af Sapere Aude: DFF Forskningsleder-bevillinger.

Tre af bevillingerne på i alt 17,4 mio. kr. går til unge forskere på DTU: 

  • Jonatan Bohr Brask, DTU Fysik
  • Kaibo Zheng, DTU Kemi
  • Søren Raza, DTU Nanotech

Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Jonatan Bohr Brask. Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Jonatan Bohr Brask vil...

...fokusere på samspillet mellem to fundamentale fysiske teorier - kvantemekanik og termodynamik - med henblik på at opnå en dybere forståelse af termiske processer på kvanteskala og på at udvikle nye metoder indenfor informationsteknologi og præcisionsmålinger af temperatur. Vi kender termodynamikken helt tilbage fra den industrielle revolution, hvor den blev brugt til at beskrive dampmaskiner og andre store apparater. Helt modsat forholder det sig med kvantemekanikken, der handler om at forså fænomener på ekstremt lille skala. Termiske processer opfører sig anderledes på kvanteskala, men hvordan har man endnu ikke fuldt beskrevet.

På DTU Fysik vil Jonatan Bohr Brask udvikle en teori for kvantetermodynamik, og undersøge perspektiverne for nye teknologier – f.eks. indenfor IT til sikker kommunikation, målinger indenfor biologi, kemi og elektronik og til forskning indenfor lægevidenskab og udvikling af ny medicin.

Bevilling: 5.903.491 kr.
Læs mere om Jonatan Bohr Brask
Læs artiklen ’Dampmaskine på kvanteniveau skal bruges til superbits’. 

Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Kaibo Zheng. Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Kaibo Zheng vil...

...undersøge kvantepunkter (quantum dots), som er ultrasmå halvleder nanokrystaller, der har potentiale til anvendelse i solceller. De er nemlig langt bedre til at absorbere solens energi end de silicium-materialer, der er standard i dag. Det er dog vanskeligt at omdanne solenergien til elektrisk energi på grund af egenskaberne i kvantepunkterne. De medfører at solceller baseret på kvantepunkter kun kan opnå en effektivitet på 11 % mod de silicium-baseredes på 33 %. 

På DTU Kemi vil Kaibo Zheng derfor tilsætte metalelementer til sine kvantepunkter, og på den måde overvinde begrænsningen og mere effektivt omdanne solenergi til elektricitet. Håbet er at forskningen vil forbedre kvantepunkternes egenskaber så meget, at solceller baseret på kvantepunkter kan blive konkurrencedygtige, og medføre at solcellers rolle som energiløsning bliver endnu større.

Bevilling: 5.901.253 kr.
Læs mere om Kaibo Zheng

Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Søren Raza. Foto: Tariq Mikkel Khan/Danmarks Frie Forskningsfond

Søren Raza vil...

...arbejde med at kontrollere lys ved at bruge specielle nanostrukturerede overflader – såkaldte metaoverflader - der består af nanoantenner arrangeret i et velovervejet mønster og som har den unikke egenskab at de kan manipulere alle lysets egenskaber, f.eks. retning eller polarisation. Overfladerne er ekstremt tynde (nogle hundrede nanometer (et stykke papir eller menneskehår er omkring 100.000 nanometer tykt)), og det gør at de med fordel kan integreres i elektriske komponenter som f.eks. smartphones eller fjernsyn. Men de metaoverflader vi har i dag kan kun have en funktion ad gangen, og den skal være bestemt på forhånd. 

På DTU Nanotech vil Søren Raza derfor udvikle en ny generation af metaoverflader, som kan re-konfigureres efter de er blevet fabrikeret, hvilket vil kunne blive benyttet i fremtidige fotoniske teknologier. For eksempel kan de gøre lyset fra skærme mere behageligt (med mindre blåt lys), eller man kan lave farveskiftende folier, som kan klistres på vægge i stedet for maling. De kan også gøre det muligt at lave augmented reality-funktioner i helt almindelige briller eller udvikle hologrammer uden behov for stort udstyr.

Bevilling: 5.556.892 kr.
Læs mere om Søren Raza.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.